Toppjurist häktad för våldtäkt

Toppjurist häktad misstänkt för våldtäkt | Aftonbladet

Toppjurist misstänkt för våldtäkt – ung student bakom anmälan | Aftonbladet

En jurist som haft höga poster inom rättsväsendet har häktats av Uppsala tingsrätt misstänkt för våldtäkt. Mannen blev på torsdagen häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Brottet ska enligt häktningsframställan ha begåtts i Uppsala någon gång mellan den 24 och 25 december 2020.

Toppjuristens advokat Ola Salomonsson meddelade direkt efter förhandlingen att häktningsbeslutet ska överklagas.

– Inget har skett mot målsägandes vilja, sade han under den öppna delen av förhandlingen rapporterar UNT.

Målsäganden är en ung student, något som Dagens Juridik var först med att berätta om. Kvinnan kom enligt sin advokat i kontakt med juristen via intresset för juridik.

– Min klient har haft ett grundmurat förtroende för den här mannen som är drygt 40 år äldre än hon.

– Hon har ju sett honom som den han är, en otroligt juridiskt kompetent farbror. Det är så kontakten varit under en längre tid.

Vid några enstaka tillfällen ska de ha setts, även då för att prata juridiska frågor.

Enligt Clea Sangborn har juristen själv gett sig epitetet ”bonuspappa” eller ”extrapappa” till kvinnan.
Under julhelgen bjöd han hem den unga kvinnan till sin bostad.
– De åt och drack. Ganska mycket. Kvinnan beskriver det som att hon ”däckade.
Sedan vaknar hon av att han förgriper sig på henne. Hon försökte freda sig, men han bara fortsatte.

Göran Lambertz häktad som misstänkt för våldtäkt | Stoppa Pressarna – Kändisar – Kändisnytt – Hänt Extra – Se & Hör – Nöje

Göran Lambertz, 71, har haft en glimrande karriär inom juridiken. Han blev känd som en stridbar justitiekansler och sedermera blev han justitieråd i Högsta Domstolen. Han var verksam i Högsta Domstolen fram till sin pensionering 2017.

Göran Lambertz

Göran Lambertz har varit föremål för min och andra feministers uppmärksamhet genom åren. Jag beskrev honom som ”djävulen himself” i nedanstående inlägg:

NoBoyToy : När jag blir stor

”Särskilt noggrant bör domstolen beakta sådana omständigheter som kan tala för att målsägandens uppgifter är mindre tillförlitliga, exempelvis att det finns personliga motsättningar mellan målsäganden och den tilltalade, att målsäganden har behov av en förklaring i förhållande till sin familj eller att målsäganden annars kan ha skäl att rikta sanningslösa beskyllningar mot den tilltalade. Också den frestelse som kan finnas för vissa målsägande att få skadestånd bör beaktas.” /Göran Lambertz

Om Göran Lambertz och Högsta Domstolen, skriver Madeleine Leijonhufvud (professor i straffrätt, styrelseledamot i World Childhood Foundation)
http://www.dn.se/debatt/hd-dom-gor-det-omojligt-att-falla-for-sexovergrepp/

 
I ännu ett fall (B 2937-10) har Högsta domstolen ändrat en dom där en hovrätt dömt en man för våldtäkt mot barn. Referent i målet, och därmed den som skrivit förslaget till dom, är Göran Lambertz, tidigare JK.

”Den skepsis som JK Lambertz visade mot just anmälningar om sexuella övergrepp mot barn, och som utvecklades i den av honom initierade rapporten ”Felaktigt dömda” (2006), blir med denna dom i högsta instans gällande svensk rätt. Prejudikatet uppställer beviskrav som inte kommer att kunna uppfyllas annat än i undantagsfall. I de allra flesta fall av sexuella övergrepp mot barn kommer möjligheten att få den skyldige åtalad och dömd till ansvar att vara utesluten – i praktiken en avkriminalisering.”

”I inga andra typer av brottmål har, såvitt jag vet, uttalats en generell misstanke om att målsägandena skulle vara ute efter att berika sig genom att få skadestånd. Att en domare i vår högsta instans röjer den inställningen just i ett mål om sexuellt övergrepp mot ett barn är synnerligen anmärkningsvärt.”

Göran Lambertz är alltså en av hjärnorna, inom svenskt rättsväsende, som ligger bakom att våra (feministiska) sexualbrottslagar inte tillämpas i praktiken idag, dvs att de flesta misstänkta sexualbrottslingar idag går helt fria från straff.

Feministfestivalen har skrivit om fallet ”Tessan” som var det första fallet i Sverige där en ung kvinna, som anmälde att hon utsatts för bl.a sexualbrott, själv blev polisanmäld av självaste polisen och sedermera dömdes för ”falskt tillvitelse” – ännu ett fenomen som har uppkommit i svenskt rättsväsende, dvs att kvinnliga våldtäktsoffer döms för att de ska ha ”ljugit” om våldtäkt:

Tessan, poliserna och Högsta domstolen – Blogg för twitterkontot @feministfest (wordpress.com)

Det var Tessans ärende som hamnade i Högsta domstolen som det första falsk tillvitelsemålet – ett avgörande som sedan blivit prejudicerande för dessa mål. Detta avgörande har också senare effektivt stoppat varje förtvivlad kvinna från att få upp sitt mål i den högsta juridiska instansen – HD har nämligen konsekvent avslagit prövningstillstånd i alla efterföljande liknande ärenden oavsett hur uppenbart fördomsfulla och kvinnofientliga domar som har avkunnats utav underrätter.

Efter några veckor, när polisen kommit tillbaka från semestern, läggs brottsutredningen där Tessan är målsägande ner av en känd åklagare – som numera är en ökänd polisåklagare – och dagen efter anmäler polisen Tessan för brott. Nu blir hon, istället för att vara ett brottsoffer, misstänkt för falsk tillvitelse.

Vilka justitieråd dömer Tessan?
Fem justitieråd dömer i avgörandet mot Tessan. Två utav dem finns anledning att särskilt skärskåda. Det är Göran Lambertz och Anders Eka.

Göran Lambertz var utav justitieråden även i den här HD-domen där en 13-årig flickas kränkningsersättning inskränktes (och där hon dessutom dömdes att betala gärningsmännens rättshjälpskostnader). Som Justitiekansler (JK) tog Lambertz 2006 initiativet till en rapport om ”oskyldigt dömda” män där fokus framför allt kom att handla om incestdömda män. Den syftade alltså till att misstänkliggöra barn som berättade om övergrepp. Några år senare, då Lambertz var justitieråd, skrev han sitt famösa tillägg till en friande och praxissättande incestdom. Den kom 2010 och nämns i det här inlägget. Där skrev Lambertz att uppgifter om incest delvis kan ha ”sin grund i inbillning” och att ”den frestelse” för målsägande att rikta ”sanningslösa beskyllningar” för att få skadestånd ”bör beaktas”. 

Mer info om Göran Lambertz kommer i senare inlägg.

31 tankar om “Toppjurist häktad för våldtäkt

  1. Vilken fruktansvärd man.

    På Flashback har dom (männen-gubbarna-killarna) nu börjat tycka synd om Lambertz och skyller på att den unga kvinnan. En massa kompisar till Lambertz eller sådana som är rädda om sitt eget skinn.

    • Anna: Hade vi förväntat oss något annat av Flashbackare? Har vi någonsin sett männen där försvara kvinnor som utsatts för våldtäkt och mäns våld? Ja, om det är en invandrare som är gärningsman. I alla andra fall agerar de som mini-Lambertz och berättar för oss att de våldtagna kvinnorna ”ville ha sex” men anmälde våldtäkt bara för ”dåligt sex”, för att de vill ”hämnas” på mannen, för att få ”skadestånd” eller helt enkelt för att kvinnorna inte sade ”nej” på ett sätt som män kan förstå.

      Flashback är, precis som övrig massmedia, en samhällelig propaganda-maskin. Flashback kom till av en anledning.

      Tanken är givetvis att feministernas sexualbrottslagstiftning skall göras verkningslös men man måste ändå ha den kvar, för de fall där män våldtas av män. Heterosexuella och pedofila män vill dock kunna återgå till gammal tid, då män kunde våldta kvinnor och barn fritt utan att riskera några som helst repressalier.

      Det är den heterosexuelle och pedofile mannens perspektiv som nu skall anses vara det ”normala”, trots att de är en minoritet i samhället. De vill ha ”sex” i kvinnor och barn och de betraktar det idag som ett livsnödvändigt ”behov”, mer viktigt för dem än syre. Får de inte detta sexuella nöje i andras kroppar så tycker de alltså att de lika gärna kan ta livet av sig. 🙂 Utan detta, kan de inte ens känna sig som ”män”. 🙂

      Vad gäller Lambertz så är det allvarligt att han har innehaft de tjänster som han har haft, med tanke på kvinno- och barnsynen som han har uppvisat som ämbetsman och nu också uppvisar i verkliga livet. Hur har han och de andra sexualbrottsdömda männen, som vi har sett döma i sexualbrott, kunnat döma opartiskt i svenska domstolar? Som jag brukar säga: att män dömer i sexualbrottsmål, är samma sak som att låta nazister döma i brott som nazister har begått mot judar. Men även Lambertz har ju hamnat på dessa ämbeten av en anledning.

      JK skall ju bland annat granska att det går rätt till i svenska myndigheter och JK beslutar också om utbetalda skadestånd till alla ”olaga frihetsberövade” (någon har suttit häktad men åtal har inte väckts) samt ”oskyldigt dömda” (känns igen?;) ). Det är hårresande belopp som skattebetalarna får punga ut med varje år. Jag skrev om det här:
      https://noboytoy.wordpress.com/2011/07/06/friade-valdtaktsman/

      Jag tror att Lambertz har fler offer på sitt samvete – de brukar ha det. Jag hoppas att de offren i så fall tar mod till sig och höjer sina röster.

  2. Visste att han var skum efter prejudikatet när han var JK som gjorde det nästintill omöjligt att döma en barnvåldtäktsmän. Sen lyste han upp vid debatten om den dömda pedofilen Sture Bergwall. Vem sjutton kan man lita på?
    /Rain

    • Rain: Ja, att det var nåt skumt med Lambertz har vi väl haft på känn under många år? Vem vid sina sinnens fulla bruk gör något sådant? Det finns bara EN människa man kan lita på i världen och det är – sig själv. Men vissa kan inte ens det….

  3. Toppjurist var den benämning man använde på den kvinna som via ombud
    försökte döda sin tidigare partner, kallad stjärnadvokaten, på Kungsholmen
    i Stockholm härom året. Har man suttit i självaste HD borde man ha en ”bättre
    benämning” …

    Du kanske kan tänka ut någon sådan, NBT. justitieråd är ju den formella
    titeln på en domare i HD. Ingen av de som sitter där nu är väl direkt kändis.

    • ”Mellan 2001 och 2009 var han justitiekansler i Sverige. Mellan 2009 och 2017 var han justitieråd i Högsta domstolen.”

      Ägnade alltså (minst) 16 år i följd åt justitia (rättvisa).

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Justitia
      Sedan kan man ju alltid fundera på varför den gamla romerska gudinnan som
      gett namn åt företeelsen var just det och inte vanlig manlig gud …

      • Jag är lite filosofisk, men då måste en också fråga, ”vad är rättvisa?”. Svaret på det är att det är något så enkelt som kärlek. Nej, inte så flummigt som det kanske låter. Men en tänker gärna att det är ”att behandla lika”. Men då dyker frågan upp igen, ”varför?”. Det är just för att en bryr sig om, har omtanke, för de som får (två syskon, exempelvis).
        Vi reagerar på det som är orättvist just för att det är avsaknad av kärlek, det är att behandla några människor utan omsorg, utan kärlek.

      • Andreas: Jag förstår vad du menar och jag skulle vilja lägga till ordet Respekt. Att vara rättvis är att visa andra respekt.

    • Ver: Nej, de är inga kändisar direkt. Det skulle jag säga är problemet med svenskt rättsväsende. För lite (ingen) granskning.

  4. Lambertz satt ju faktiskt i LAGRÅDET när det här upptäcktes och bör därför
    rätteligen benämnas LagrådsProfilen. LP alltså. Som (Leif) GW (Persson)
    som ju i något TVprogram visat sitt totala ointresse för vad Lambertz hade
    att säga. Klippet ligger säkert på Youtube eller så …

    • Funderar faktiskt på om Lambertz, i sin HDposition, avslagit mig. Jag har ju
      faktiskt tvingats till ett antal överklaganden ända upp dit, dock utan att något
      ärende tagits upp i instansen.. Det har f ö varken Monica eller den långvarige
      stalkern lyckats med så …

      Det är alltså en jurist på HD som tittar på ärenden som kommer in och
      sedan tror jag att det är 3 snarare än 1 justitieråd som fattar beslut. Och
      det är väldigt svårt att få sitt ärende behandlat där. Den s k mangamannen
      lyckades en gång i tiden men han hade ju Leif Silbersky att tillgå ,,,

    • Ver: Nu har det ju visat sig att Lambertz inte har några problem med att stå med sitt eget namn. Men att stå för vad han har gjort, är nog för mycket begärt. Få män klarar av det.

  5. Att rättsväsendet väljer ut en kvinna som symbol visar hur falska de är. I verkligen stampar de på kvinnor.

  6. Oavsett vad man anser om Lambertz (jag har också en del märkliga upplevelser
    inom rättssystemet) måste jag säga att han var väldigt smärt på den där lilla
    presskonferensen han höll hemma på sin bakgård igår i TV. Kanske var det detta
    som fick den betydligt yngre kvinnan att finna honom så attraktiv (om hon nu gjorde
    det) …

    Jag kommenterar gärna mäns kroppar …

    • Ver: Verkar finnas många män, som du, som på allvar tror att den unga kvinnan var sexuellt attraherad av farbror Göran? Inte minst han själv.

      • Påstås ju ibland att alkohol och stängningsdags gör människor väldigt vackra.
        Men smal måste du väl hålla med om att han var. Samt lite långhårig …

      • Ver: Du talar från ditt manliga, enögda perspektiv. Tror du på allvar att kvinnor i målsägandens ålder skulle tycka att gamla gubbar i deras egen farfars ålder, som dessutom ser ut som Lambertz, är sexuellt intressanta? Driver du?

  7. Kan f ö noteras att i en artikel på sidan 10 i dagens SvD kallas LagrådsProfilen
    fortfarande förr toppjuristen. Hur skall de ha det egentligen ?

    • Men jag skulle ju också vilja vara sådär smal. I synnerhet med tanke på
      vad som tycks vänta 9 oktober i Stockholms innerstad, på stadens gator …

      • Ver: Tänk så väl jag känner dig? Jag visste att din fixering vid Görans ”smalhet”, bara handlade om dina egna vikt-komplex. Sätt igång och banta, fetknopp!

        Vad är det som väntar 9 okt på Stockholms gator? Ska du gå med i Pride-tåget iklädd bara mankini?

        Aha! Googlade. Stockholm Maraton. Jag tror inte att det blir något med det. Du kan nog lugnt fortsätta äta chips och bättra på valkarna.

Lämna en kommentar